Investigación que realiza / research focus
Dentro de los objetivos del laboratorio de biotecnología del CICB se encuentra realizar estudios para contribuir en la biorremediación del medio ambiente, esto mediante la degradación de compuestos complejos. Mi investigación se ha enfocado básicamente en: 1) estudios morfogenéticos de hongos comestibles del género Pleurotus (también conocido como “ostra” o “seta”), así como en la biodegradación de sustratos ligninocelulósicos (e.g. paja de trigo, rastrojo de maíz, etc.), generados de la producción de estos organismos y 2) biodegradación de compuestos que forman parte de la estructura de los plásticos como son los ftalatos (e.g. di(2-ethilhexil) ftalato), generados por industrias manufactureras de plástico y papel. La importancia de los estudios realizados sobre la morfogénesis de hongos y la biodegradación de los sustratos ligninocelulósicos post cultivo de hongos comestibles, radica en que se puede obtener semillas o inóculos de hongos más activos a largo plazo a nivel de laboratorio e industrial, y en que es posible seleccionar especies altamente productivas a nivel de cultivo. Por otro lado, los ftalatos son compuestos químicos ampliamente utilizados en la manufactura de plásticos, ya que hacen flexibles las resinas de polivil cloruro. La realización de los estudios sobre la biodegradación de ftalatos permite caracterizar comunidades de hongos presentes en aguas y suelos contaminados, así como seleccionar microorganismos degradadores de ftalato que serán aislados e identificados empleando técnicas moleculares como PCR-DGGE (Polimerase Chain Reaction-Denaturing Gradient Gel Electrophoresis).




Within the objectives of the Laboratory of Biotechnology of the CICB, are studies that contribute to environmental bioremediation, by means of the degredation of complex compounds. My investigation has focussed, basically, on 1) morphogenic studies of edible fungi of the genus Pleurotus (also known as “ostra” or “seta”), as well as in the biodegredation of ligninocelulosic substrates (e.g., straw, cornstalks, etc.) that are generated from the production of these organisms; and, 2) biodegredation of compounds that form part of the structure of plastics such as ftalatos (e.g., di(2-ethylhexyl) ftalato), generated by plastic and paper manufacturing. The importance of studies done on the morphogenesis of fungi and the biodegredation of ligninocelulosic substrates generated by the production of edible mushrooms, is based on the possibility to obtain seed or inoculum of fungi that are more active in the long run at the laboratory and industrial levels, as well as the possibility of selecting highly productive species for use at the commercial level. On the other hand, ftalatos are chemical compounds highly used in the manufacture of plastics, since they make flexible resins of polivil cloruro. The realization of these studies on the biodegredation of ftalatos permits the characterization of communities of fungi that are present in contaminated waters and soils, as well as the selection of microorganisms that degrade ftalato, which will be isolated and identified using molecular techniques such as PCR-DGGE (Polymerase Chain Reaction-Denaturing Gradient Gel Electrophoresis).
2014. Ahuactzin Pérez M., Torres JL, Rodríguez Pastrana B.R., Soriano Santos J, Díaz Godínez G, Díaz R, Tlecuitl Beristain, S, Sánchez C. Fungal biodegradation of dibutyl phthalate and toxicity of its breakdown products on the basis of fungal and bacterial growth. World Journal of Microbiology and Biotechnology. 30(11):2811-2819.
 
2014. Córdoba-Sosa G, Torres JL, Ahuactzin-Pérez M, Díaz- Godínez G, Díaz R, Sánchez C. Growth of Pleurotus ostreatus ATCC 3526 in different concentrations of di (2-ethylhexyl) phthalate in submerged fermentation. Journal of Chemical, Biological and Physical Sciences. 4(5):96-103.
 
2014. Velázquez López AL, Téllez-Téllez M, Bibbins Martínez MD, Loera Corral O, Sánchez C, Tlecuitl-Beristain S, Díaz Godínez G. Laccase isoenzymes of Pleurotus ostreatus grown at different pH in solid-state fermentation using polyurethane foam as support. Annual Research and Review in Biology. 4(16): 2566-2578.
 
2014. Vázquez-Carmona I Y, Cosio-Castillo L F, Saucedo-Berruecos L, Sánchez C, Hernández-Portillo AH, Cervantes-Mejía J V, Cuamatzi-Muñoz M. Rescue and bromatological evaluation of the “Tlalayote” Matelea sp. endemic plant. Journal of Chemical, Biological and Physical Sciences 4(5):84.

2013. Téllez-Téllez M, Díaz R, Sánchez C, Díaz Godínez G. Hydrolytic enzymes produced by Pleurotus species. African Journal of Microbiology Research. 7(4) 276-281.
 
2013. Díaz R, Téllez-Téllez M, Bibbins-Martínez M D, Sánchez C, Díaz Godínez G, Soriano-Santos J. Influence of initial pH of the growing medium on the activity, production and expression profiles of laccases produced by Pleurotus ostreatus in submerged fermentation. Electronic Journal Biotechnology. 16 (4)1-13.
 
2013. Suárez-Segundo JL, Vázquez-López D, Torres-García JL, Ahuactzin-Pérez M, Montiel-Martínez N, Tlecuitl-Beristain S, Sánchez C. Growth of colonies and hyphal ultrastructure of filamentous fingi grown on dibutyl phthalate and di (2-etylhexyl) phthalate. Revista Mexicana de Ingeniería Química. 12 (3) 499-504.




Dra. Carmen Sánchez Hernández
Laboratorio de Biotecnología, Centro de Investigación en Ciencias Biológicas, UATx.

sanher6@hotmail.com
Doctorado / Doctorate: Biotecnología, Universidad de Manchester, Inglaterra

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SNI Nivel I
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Socio regular de la British Mycological Society

Socio regular de la Sociedad Mexicana de Biotecnología.
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