Entre los hongos comestibles gastronómica, económica, y ecológicamente importantes se encuentran los hongos cultivables del género Pleurotus, conocidos comúnmente como "ostras" o "setas", los cuales ocupan el tercer lugar en producción a nivel mundial. Las capacidades de estos hongos de crecer sobre residuos ligninocelulósicos están dadas por la presencia de enzimas, con potencial uso en procesos de biorremediación de suelos o aguas contaminadas por empresas petroquímicas, químicas textiles, etc. Por lo que, se estudian principalmente la producción por fermentación, purificación, caracterización y aplicación de enzimas. Por otro lado, se aíslan, modifican y caracterizan las proteínas de éstos hongos con la finalidad de emplearlas como agentes funcionales en alimentos. Los estudiantes que realizan tesis en estas áreas de investigación adquieren conocimientos de fisiología y bioquímica microbiana, enzimología, bioprocesos y adquieren la habilidad de manejar técnicas de producción, purificación y caracterización de enzimas y proteínas como son, electroforesis de proteínas y zimografía, cromatografía de intercambio iónico, filtración en gel, isoelecroenfoque, etc.




Among the fungi that are gastronomically, economically, and ecologically important are found the cultivatable fungi of the genus Pleurotus, also commonly known as “ostros” o “setas”, which occupy the third place in worldwide production. The capacity of these fungi to grow over liginocellulosic residues is due to the presence of enzymes with potential capacity for use in processes of bioremediation of soil or water contaminated by industries such as petrochemical, textile, etc. For this reason, these fungi are studied principally for their production for fermentation, and for the purification, characterization and application of enzymes. On the other hand, proteins from these fungi are isolated, modified, and characterized with the goal of using them as functional agents in food products. The students that do thesis projects in these areas of investigation acquire knowledge of microbe physiology and biochemistry, enzymology, bioprocesses, and acquire the ability to manage techniques of production, purification, and characterization of enzymes and proteins, such as, protein electrophoresis, zymography, ionic exchange chromatography, gel filtration, isoelectric focussing, etc.
Dr. Gerardo Díaz Godínez
Laboratorio de Enzimología, Centro de Investigación en Ciencias Biológicas, UATx.

diazgdo@hotmail.com
Doctorado / Doctorate: Ciencias Biológicas, UAM

Perfil PROMEP

SNI Nivel II
2014. Hernández-Domínguez, E.M., Rios-Latorre, R.A., Álvarez-Cervantes, J., Loera-Corral, O., Román-Gutiérrez, A.D., Díaz-Godínez, G., Mercado-Flores, Y. Xylanases, cellulases, and acid protease peroduced by stenocarpella maydis grown in solid-state an submerged fermentation. Bioresources 9(2), 2341-2358

2014. Velázquez, L., Téllez-Téllez, M., Díaz, R., Bibbins-Martínez, M.D., Loera, O., Sánchez, C., Tlecuitl-Beristain, S. and Díaz-Godímez, G. Laccase isoenzymes of Pleurotus ostreatus grown at different pH en solid-state fermentation using polyurethane foam as support. Annual Research & Review in Biology. 4(16): 2566-2578

2013. Grandes-Blanco AI, Díaz-Godínez G, Téllez-Téllez M, Delgado-Macuil RJ, Rojas-López M, Bibbins-Martínez MD.Ligninolytic activity patterns of Pleurotus ostreatus obtained by submerged fermentation in presence of 2,6-dimethoxyphenol and remazol brilliant blue R dye. Prep Biochem Biotechnol. 43(5):468-80.

2013. M. Téllez-Téllez, C. Sánchez, R. Díaz and G. Díaz-Godínez. Hydrolytic enzymes produced by Pleurotus species. African Journal of Microbiology Research 7(4): 276-281.

2013. Rubén Díaz, Maura Téllez-Téllez, Carmen Sánchez, Martha D. Bibbins-Martínez, Gerardo Díaz-Godínez, Jorge Soriano-Santos. Influence of initial pH of the growing medium on the activity, production and genes expression profiles of laccase of Pleurotus ostreatus in submerged fermentation. Electronic Journal of Biotechnology 16 (4), http://dx.doi.org/10.2225/vol16-issue4-fulltext-6.

2013. Álvarez-Cervantes, J., Hernández-Domínguez, E. M., Arana-Cuenca, A., Díaz-Godínez, G., and Mercado-Flores, Y. "Purification and characterization of xylanase SRXL1 from Sporisorium reilianum grown in submerged and solid-state fermentation," BioRes. 8(4), 5309-5318.
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