La necesidad de encontrar alternativas para biorremediar el ambiente, sin alterar más el entorno, se buscan metabolitos capaces de degradar compuestos xenobióticos y recalcitrantes, entre ellos compuestos fenólicos altamente contaminantes, producidos por industrias textiles, papeleras, petroquímicas, etc. Estos metabolitos son enzimas producidas por organismos como Pleurotus ostreatus, comúnmente llamado hongo seta, por lo que se estudia principalmente la producción enzimática vía fermentativa, purificación, caracterización, aplicación y expresión génica. Por otro lado se trabaja con fracciones proteicas de Pleurotus ostreatus y de Sphenarium purpurascens, organismos que tienen un alto contenido de proteína y de fácil asimilación con el fin de utilizarlos como ingredientes de alimentos funcionales o la generación de nuevos alimentos. Los estudiantes que realizan tesis en estas áreas obtienen conocimientos de fisiología y bioquímica microbiana, enzimología, bioprocesos y adquieren la habilidad de manejar técnicas de producción, purificación y caracterización de enzimas y proteínas como son, electroforesis de proteínas y zimografía, cromatografía de intercambio iónico, filtración en gel, isoelectroenfoque, técnicas moleculares como RT-PCR, análisis bromatológico de alimentos, etc.



The need to find alternatives to bioremediate the environment, without altering the surrounding environment, has led to the search of metabolites capable of degrading xenobiotic and recalcitrant compounds; among these, highly pollutant phenolic compounds produced by textile, paper and petrochemical industries, etc. Such metabolites are enzymes produced by organisms such as the oyster mushroom, Pleurotus ostreatus, which is commonly used to study enzyme production via fermentation, purification, characterization, application and gene expression. On the other hand, studies are produced using protein fractions from Pleurotus ostreatus and Sphenarium purpurascens, which are organisms with a high content of proteins, and easy to assimilate. Such studies aim to establish the use of these organisms as ingredients of functional food, or for the generation of new food. The students carrying out dissertations in our areas of interest gain knowledge on microbial physiology and biochemistry, enzymology, bioprocesses, and they also acquire the ability to manage production techniques, purification and characterization of enzymes and proteins, such as protein electrophoresis and zymography, ion exchange chromatography, gel filtration, isoelectric focusing, molecular techniques such as RT-PCR, food analysis by bromatology, etc.
En prensa. Álvarez-Cervantes Jorge, Sánchez Carmen, Díaz Rubén, Díaz-Godínez Gerardo. Characterization of production of laccases, cellulases and xylanases of Pleurotus ostreatus grown on inert support. 3Biotech.

En prensa. Carmen Sánchez, Rubén Díaz, Gerardo Díaz-Godínez. Metabolismo Microbiano. Editorial UATx. Primer edición, ISBN en trámite, México.

2014. Ahuactzin-Perez M, Torres J, Rodriguez-Pastrana B, Soriano-Santos J, Díaz-Godínez G, Díaz R, Tlecuitl-Beristain S, Sánchez C. Fungal biodegradation of dibutyl phthalate and toxicity of its breakdown products on the basis of fungal and bacterial growth. World Journal of Microbiology and Biotechnology. 30 (11) 2811-2819.

2014. L. Velázquez, M. Téllez-Téllez, R. Díaz, M.D. Bibbins-Martínez, O. Loera, C. Sánchez, S. Tlecuitl-Beristain and G. Díaz-Godínez. Laccase Isoenzymes of Pleurotus ostreatus grown at different pH in solid-state fermentation using polyurethane foam as support. Annual Research & Review in Biology. 4(16): 2566-2578.

2014. Córdoba-Sosa Gabriela, Torres José Luis, Ahuactzin-Pérez Miriam, Díaz-Godínez Gerardo, Díaz Rubén, Sánchez Carmen. Growth of Pleurotus ostreatus ATCC 3526 in different concentrations of di (2-ethylhexyl) phthalate in submerged fermentation. Journal of Chemical, Biological and Physical Sciences. 4 (5) 96-103.

2014. Martha Bibbins-Martínez, Cristhian Pérez-Parada, Soley Nava-Galicia, Analilia Arroyo-Becerra, Miguel Ángel Villalobos-López, Rubén Díaz-Godínez, Gerardo Díaz-Godínez. Enzymatic and Expression Profiling of Oxidases Produced by Pleurotus ostreatus in Submerged Fermentation in the Presence of Remazol Brilliant Blue R (RBBR) and Yellow Azo (AYG) Dyes. Journal of Chemical, Biological and Physical Sciences. 4 (5) 17-25.

2014. Rubén Díaz, Berenice Nava-Galicia, Gerardo Díaz-Godínez, Martha Dolores Bibbins-Martínez. Influence of Yellow Azo Dye on the Expression Profile of Phenoloxidases of Pleurotus ostreatus Grown in Submerged Fermentation. Journal of Chemical, Biological and Physical Sciences. 4 (5) 51-58.

2013. Gerardo Díaz-Godínez, Carmen Sánchez, Rubén Díaz. Introducción a la biotecnología. Editorial UATx. Primer edición, ISBN 978-607-9348-16-8, México.

2013. Téllez-Téllez M, Díaz R, Sánchez C and Díaz-Godínez G. Hydrolytic enzymes produced by Pleurotus ostreatus. African Journal of Microbiology Research. 7(4) 276-281.

2013. Díaz R, Téllez-Téllez M, Bibbins-Martínez MD, Sánchez C, Díaz-Godínez G, Soriano-Santos J. Influence of initial pH of the growing medium on the activity, production and expression profiles of laccases produced by Pleurotus ostreatus in submerged fermentation. Electronic Journal of Biotechnologhy. 16 (4) fulltext 6.
Dr. Rubén Díaz


Laboratorio de Biotecnología, Centro de Investigación en Ciencias Biológicas, UATx.

rdiazgod@hotmail.com
Maestría / Master: Biotecnología Aplicad, CIBA
IPN

Doctorado / Doctorate: Biotecnología, UAM

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SNI nivel 1
Miembro activo de la Sociedad Mexicana de Biotecnología y Bioingeniería.
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